Glazbene knjige

Jedna od knjiga

Pisanje glazbenih knjiga
Pisanje Glazbenih Vremeplova, odmah da kažem, usko je vezano za emisiju “SIJEČANJA”. Bar je to tako bilo u početku. Naime tražeći podatke potrebne za emisiju, listajući svekoliku literaturu, časopise, stare novinske izreske, došao sam na ideju da to što posvuda sakupljam naprosto napišem i pohranim na jednom mjestu.

Nerijetko nažalost, uložimo dosta truda da nešto prikupimo, za neke potrebe, nakon toga još jedno vrijeme taj se materijal “muva” oko nas, a onda najednom nestane. Kada nam ponovo zatreba, uzalud ga tražimo i na kraju se sjetimo da smo ga bacili u stari papir. I ponovo iznova prekopavamo po onome što smo već jednom radili. Da se to ne bi dogodilo, odlučio sam da sve prikupljeno zadržim, ukoričim i pohranim. I tako je nastalo za sada sedam knjiga. Pod različitim naslovima.
Prve dvije knjige nose naslov GLAZBENI VREMEPLOV – Dan po Dan, i u njima su ukratko zapisani glazbeni događaji na određeni datum: tko se od glazbenika rodio, tko umro, koja je pjesma bila popularna itd, recimo teksta pola do jedne kartice. Naravno, kada nešto napraviš tek vidiš da si to mogao uraditi i mnogo bolje. I ponovo se baciš na posao. Pišem, što bi se reklo, ponešto izmijenjeno i prošireno izdanje, tako da su prve dvije knjige postale stvar povijesti jer sve što je bilo u njima sada je pretočeno u nove dvije koje su dobile nazive: prva je zadržala naslov GLAZBENI VREMEPLOV-Dan po Dan, a drugoj sam proširio naslov i nazvao je DOGAĐAJI, LJUDI, FILM i GLAZBA – DAN PO DAN. One nisu više samo prikaz glazbe nego i događaja koji su pratili glazbu. Najprije se govori općenito o godini glazbenog događaja. Ukratko su opisani politika, društvo, kultura, znanost, film, a onda se govori o glazbenom događaju koji se dogodio te godine upravo na određeni datum. E, tu ima malo više teksta. Ovisno o zanimljivosti godine, recimo kartica do dvije. U prosijeku. Peta knjiga iz ovog glazbenog opusa nosi zanimljiv naslov TOČNO U PODNE.

Naime, kada sam govorio o radu na radio postaji Nova Gradiška nisam rekao da sam na toj radio postaji uređivao i emisiju koja se zvala PODNEVNI KONCERT, a išla je svake subote, točno u podne. Emisija je živjela od 15. travnja 1992. do 15. lipnja 1999. godine a onda je “naprasno” prekinuta jer su neki u uvodu te emisije prepoznali sebe, a bili su iz grupe “nedodirljivih”.
Doduše, rekli su da emisija može ići, ali bez njenog uvoda, koji je u kratkim crtama na jedan specifičan način obrađivao aktualnu svakodnevicu. Naravno, da nisam pristao na teror slobodne misli, sretan što su moj nejasan tekst dosta jasno prepoznali subjekti i objekti. Kako je i špica emisije bila glazbena tema iz filma Točno u podne, knjiga je dobila taj naslov.
Podnevni koncert je obrađivao uglavnom po jednog glazbenika koji je bio povezan s datumom subote u kojoj se emisija emitirala. Šesta knjiga nosi naslov KRONOLOGIJA – DAN PO DAN, a obrađuje razne događaje koji su se događali kroz ljudsku povijest, od na primjer ubojstva Cezara u Senatu pa do rata u Iraku.
Za svaki datum je navedeno u prosjeku 10 do 20 događaja, više ili manje poznatih, ali zanimljivih. Iz svih pora ljudskog žvota. To je prva knjiga ove serije što znači da slijedi nastavak, a što opet ovisi o mnogim okolnostima. Prvenstveno onim životnim, zdravstvenim.

Šesta knjiga je strogo namijenjena ljubiteljima glazbe, a posebno radio voditeljima. Naslov sam po sebi govori sve TOP LISTE POPULARNE GLAZBE. U njima su navedene pjesme i pjevači popularne glazbe/ američke, britanske/ od 1940. godine do 1994. godine koji su se nalazili na prvim pozicijama top ljestvica. No tu se mogu naći i prve pozicije R&B hitova od 1965. do 1990. godine. U trećem dijelu te knjige mogu se naći pjesme koje su se samo jednom pojavile na top listi TOP 20 i to od 1955. do 1984. godine.

Nisu zanemareni i Grammy dobitnici, doduše ne u svim kategorijama ali u glavnim da, od 1958. do 1991. godine. I na kraju se mogu naći sve nominirane filmske teme kao i dobitnice Oscara od 1934. do 1996. godine. Jednoga dana će se ovo dopuniti i proširiti. Materijal sam sakupio, nedostaje mi samo – vrijeme. A njega nikada dosta. U međuvremenu dok ovo pišem/siječanj 2009. godine/ dobitnici Grammy i Oscara su obrađeni u mojim drugim knjigama, iako ću ih jednoga dana ako vrijeme dopusti obraditi u samostalnim knjigama.

Kada se čovjek jednom ozbiljno uhvati pisanja uvijek pronađe nešto o čemu bi mogao pisati. A s obzirom da sam se ja utopio u glazbenu povijest, odlučio sam malo proširiti svoj interes i krenuo teškim putem prema povijesti dvadesetog stoljeća. I tako je nastala „najdeblja i najteža“ u riznici mojih knjiga , knjiga pod naslovom:

KRONOLOGIJA XX STOLJEĆA, LJUDI, DOGAĐAJI, ZLATNE PLOČE
Zlato i platina popularne glazbe, 1900. – 2000.

Knjiga je neprimjetno podijeljena na nekoliko nivoa koji se ne rijetko isprepleću, pa je njihovu granicu teško odrediti. Oni se nadovezuju jedan na drugi, nastojeći da postoji neka nevidljiva nit koja ih povezuje. U njoj ćete naći politička događanje isprepletena s društvenim i kulturnim prilikama. Doznati će te nešto o znamenitim ljudima, o tehničkim dostignućima, važnim pronalascima. Knjiga će vas odvesti na mnoga sportska takmičenja, osvježiti već pomalo zaboravljene uspjehe. Možda će vas ponukati da u knjižnici potražite djela poznatih književnika da pročitate romane po kojima su snimljeni znameniti filmovi. Konačno, iako ne sve, u njoj ćete saznati dosta o popularnoj glazbi, ponaosob, američkoj, a napose će vas odvest u svijet zlatnih i platinastih ploča, onih, koje su prodane u milijun i više primjeraka. Naravno u Americi. Ustvari prva ideja je i bila na jednom mjestu okupiti pjesme koje su se prodale u milijunskoj nakladi. No, događaji su se nizali sami od sebe, pa se obujam materijala znatno povećao. Gledajući sada s ove pozicije, kada je sve završeno, radostan sam. Kada bih se ponovo odlučio za pisanje nečeg sličnog, siguran sam, da bih se uredno držao prve ideje.
Kada je riječ o zlatnim pločama moram napomenuti i upozoriti da njihovo vrjednovanje ima dva vremenska odsječka. Za zlatne singl ploče to je od 1958. a za platinaste od 1976. godine do kraja 1988. godine. Recording Industry Association of America / RIAA / je zlatnom singl pločom proglasila onu koja se prodala u milijun kopija, dok je platinasta singl ploča morala biti prodana u dva milijuna primjeraka. Od 1. siječnja 1989. godine RIAA je ublažila kriterije pa je zlatnim singlom proglašena ploča prodana u 500.000 kopija, dok se platinasta singlica morala prodati u najmanje milijun komada. O tome vodite računa. Postoji i kategorija višestruke platinaste ploče, prodane u više milijuna kopija kao i kategorija dijamantne ploče, koja znači prodaju u preko deset milijuna kopija. Naravno, ponovo je riječ o SAD-a. U knjizi su sve ploče navedene kao zlatne, uz isticanje onih koje su kasnije postigle i platinastu nakladu. Tako da se ne zbunite.

U knjizi ćete kod nekih pjesama obavezno kod onih s prve pozicije/ naći i po dva datuma. Jedan /prvi/ koji označava kada se dotična pjesma pojavila prvi put na američkoj top ljestvici i drugi koje govori kada je dotična pjesma zauzela najvišu poziciju. Podatak kada je pjesme prodana u zlatnoj nakladi nije lako dostupan pa su iste u knjizi navedena pod datumom kada su se prvi put pojavile na američkoj popularnoj top ljestvici: Znak ( + ) iza godine, znači da će dotična pjesma svoju najvišu poziciju ostvariti u slijedećoj godini (pr. CARPENTERS: “Please Mr. Postman” 23. studeni 1974.+ godine-prvi put na top listi, a 25. siječnja 1975. godine prvo mjesto u trajanju od tjedan dana). Za mnoge pjesme sam naveo i njihove pozicije na drugim top ljestvicama.

Napominjem, kada naiđete na ploču koja je prodana u zlatnoj tiraži na više top ljestvica, da to ne znači da je ista prodana na svakoj top ljestvici u milijun kopija, to označava samo njenu milijunsku tiražu. Navedene su i pjesme koje su se u različitim obradama pojavile na top ljestvici popularne glazbe.
Postoji vjerojatnost da je poneka zlatna ploča ostala neotkrivena (ali ne veliki broj), budući sam kao izvore koristio literaturu najvećih autoriteta na ovom području. Uostalom tu je i popis literature.
Nakon što je napisana KRONOLOGIJA XX. SLOLJEĆA , prionuo sam na pisanje i obradu zlatnih i platinastih ploča , ali sa jednog drugog aspekta. Do sada su napisane tri knjige ,a četvrta se upravo smjestila u tipkovnici moga laptopa . Njenim završetkom biti će zaokruženo i to područje. Ljubitelji glazbe će moći će u tim knjigama naći sve zlatne i platinaste ploče američke popularne glazbe od 1900 do 2000 godine. U prvoj knjizi su navedeni abecednim redom izvođači i njihova kratka biografija, uz napomenu o njihovim uspjesima na nekoliko top ljestvica, te dobivenim nagradama, Potom slijede datumu kada su se pjesme pojavile prvi put na top ljestvici, kada na najvišoj poziciji, na kojem mjestu i koliko tjedana te koliko su ukupno tjedana provele na popularnoj ljestvici Vrućih 100. Naći ćete razvrstane pjesme po danima, mjesecima i godinama, prema skladateljima itd. Uostalom to će se moći vidjeti i na web stranici.