Glazba i top liste

TOP LJESTVICE

Knjiga koja nosi gornji naslov napisana je sa svrhom da mi olakša posao u kreiranju emisije SIJEČANJA o kojoj sam već pisao. Naime kao autor, urednik i voditelj te emisije koja nas stalno vraća u prošlost uz glazbeni odabir nekada popularnih melodija, uz koje nas često vežu nezaboravne uspomene, spominjem često podatke vezane za pjesmu , izvođača, autora i sve ono što je vezano uz njih.

Nastojeći da podaci budu što je moguće vjerodostojniji ( što uvijek nije moguće, neke događaje točno datirati), bacio sam se na skupljanje podataka, tražeći i provjeravajući iste u koliko je god moguće više različitih izvora. Naravno da je to mukotrpan posao; to najbolje znaju oni koji i sami traže neke podatke. Stotine i tisuće okrenutih stranica knjiga, glazbenih časopisa, top ljestvica i osobnih zapisa, a isto toliko utrošenih sati nisu bili uzaludni.

Slušatelji našeg radio vala 98.1 MHz – Nova Gradiška, slušajući podatke mogu biti sigurni da se u njih mogu pouzdati, recimo ako se slučajno klade. Naravno, odmah se ograđujem. Naime ima slučajeva gdje je jedna pjesma označena recimo kao zlatni disc, a na drugom mjestu zlato se ne spominje ni u snu. No takvih dilema nema previše. Naravno da top ljestvica podliježe izvjesnim promjenama. Na primjer neka pjesma s vremenom može biti prodana u više milijunskoj nakladi pa onda prelazi u posebnu kategoriju tako zvanih zlatnih ili platinastih ploča, a u trenutku dok ovo pišem još je daleko od te tiraže. No ni toga nema previše. Većina kategorija su definitivne i ne podliježu promjenama.

I tako skupljajući godinama podatke to sam prepisao, uredno uvezao u knjigu i sada mi služe za osobno korištenje pri uređivanju tjedne emisije Siječanja. Ne moram više svaki put ponovo tražiti podatak koji sam već jednom našao.

Prva knjiga pod ovim naslovom sadržavala je popis pjesama koje su se našle na prvim pozicijama glazbenih ljestvica popularne glazbe od 1940. godine do 1994. godine, prvenstveno na američkoj i britanskoj top ljestvici: Billboardovoj i New Musical Express, koristeći pri tome više izvora, pa i top ljestvice slušanosti na mnogim radio postajama.

No, interes se nije zaustavio samo na popularnoj zabavnoj glazbi. Zanimljiva mi je bila i R&B glazba pa sam počeo i tu pabirčiti i skupljati podatke da bi konačno sakupio koje su se pjesme iz tog glazbenog žanra našle na prvim pozicijama u vremenu od 1965. godine do 1990. godine.